english   hrvatski
 
 
 
     
:: NOVOSTI  
 

 

 
:: REFERENTNA LISTA  
 

 

 
:: OSNOVNI POJMOVI  
 

 

 
::

O LABORATORIJU

 
     
::

KONTAKT I UPITI

 
     
:: TEMPERATURNO MAPIRANJE  
     
 
 
   
 

Laboratorij je od 2005. godine akreditiran od strane Hrvatske akreditacijske agencije za umjeravanje mjerila tlaka i temperature, prema normi HRN EN ISO/IEC 17025. Potvrda o akreditaciji laboratorija se nalazi ovdje. MarusLab je akreditiran za umjeravanje u laboratoriju i na terenu, što uključuje i rad u Ex-zonama.

NOVOSTI

Proširenje akreditacije

SušionikCijenjeni kupci, ovom prilikom bi ponosno istaknuli kako je MarusLab na zadnjem auditu od strane Hrvatske akreditacijske agencije uspješno proširio područje akreditacije. Od sada Vam možemo ponuditi akreditirano umjeravanje termostatiranih komora (u laboratoriju i Vašim objektima), staklenih termometara (u laboratoriju) te simulatora i indikatora u Vašim objektima. Stakleni termometarPosebno bi smo naglasili smanjenje mjerne nesigurnosti odnosno poboljšanje mjerne sposobnosti umjeravanja mjerila tlaka u području od 0 do 20 bar, kao i povećanje akreditiranog područja od dosadašnjih 0 do 600 bar na sadašnjih -1 do 700 bar.

Mjerna nesigurnost termostatiranih komora iznosi:

  • U laboratoriju: mjerno područje od -20 do 100°C: 1K, mjerno područje od 100 do 200°C: 1,5K
  • Na terenu: mjerno područje od -20 do 100°C: 1,25K, mjerno područje od 100 do 200°C: 1,85K

Mjerna nesigurnost staklenih termometara iznosi (u laboratoriju):

  • Mjerno područje od -40 do 100: 250mK
  • Mjerno područje od 100 do 140: 300mK

Međulaboratorijska usporedba za područje temperature

MarusLab je u rujnu 2011. godine sudjelovao u međulaboratorijskoj usporedbi za temperaturu i to na dva područja:

  • Elektronički pretvornik temperature s direktnim pokazivanjem, mjerna sonda termoelement tip K
  • Digitalni temperaturni indikator za termoelemente

U usporedbi je sudjelovalo tri laboratorija, a organizator usporedbe je bio laboratorij BMB Brcković. Rezultati usporedbe čiji gdje je mjerilo elektronički pretvornik temperature s direktnim pokazivanjem se nalaze na prvoj slici, dok se na ostalim slikama nalaze rezultati usporedbe digitalnog temperaturnog indikatora za termoelemente.

Elektronički pretvornik temperature s direktnim pokazivanjem, slika dolje
Elektronički pretvornik temperature s direktnim pokazivanjem
Indikator tip K, slika dolje
Indikator, tip K
Indikator tip J, slika dolje
Indikator, tip J
Indikator tip R, slika dolje
Indikator, tip RIndikator tip S, slika dolje
Indikator, tip S

Međulaboratorijska usporedba u organizaciji LPM-a

U svrhu osiguranja kvalitete rezultata umjeravanja, MarusLab je u siječnju 2010. godine sudjelovao u međulaboratorijskoj usporedbi za tlak. Međulaboratorijska usporedba služi kako bi dva ili više laboratorija usporedila rezultate umjeravanja s prethodno utvrđenim uvjetima. Na taj način se dobije uvid u ispravnost rada i rezultata umjeravanja, te se dokazuje osposobljenost kupcima i akreditacijskom tijelu. Organizator ove međulaboratorijske usporedbe bio je Fakulteta strojarstva i brodogradnje kao nosioc državnog etalona za tlak. U usporedbi je sudjelovalo 8 akreditiranih laboratorija iz Hrvatske na području od 0 do 20 bar, a kao tlačni medij korišten je zrak. Rezultati umjeravanja prikazani su na slici ispod, ovom međulaboratorijskom usporedbom MarusLab je dokazao u samom vrhu što se tiče točnosti, preciznosti i pouzdanosti rezultata umjeravanja.

Posebnu pohvalu primili smo i od dr. sc. Lovorke Grgec Bermanec, voditeljice laboratorija nosioca državnog etalona za tlak.

Nadamo se da će te prepoznati kvalitetu te da će te se odlučiti za umjeravanje u MarusLabu.

   
 
 
© MARUS-ATM d.o.o.